Guernica av Pablo Picasso

Guernica är en målning av Pablo Picasso från 1937. Målningen är ett minnesmärke över den baskiska staden Guernica som den 26 april 1937 under det spanska inbördeskriget förstördes av nazityskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst.

Målningen, som mäter 349 × 776 cm, är Picassos ojämförligt största målning och på många vis hans mest ambitiösa arbete. Den återfinns numera på Museo Reina Sofia i Madrid.

Picasso påbörjade målningen bara några dagar efter bombningen. Han var så chockerad över händelsen och ville uttrycka sin protest.  Den kom att bli det mest betydelsefulla verket emot krig av sin tid.

Men superintressant för oss som älskar astrologi är att tavlan innehåller både en Tjur och en Glödlampa. Båda dessa kopplas till Uranus position i Oxen.  Som vi ser i horoskopet nedan var månen full denna dag, Uranus som befann sig i Oxen var både konjunkt Solen i Oxen och opposition Månen i Skorpionen.

Så – Uranus befann sig i Oxen vid den här tavlans tillkomst. Men Tjuren är ju samtidigt en symbol för Spanien. Glödlampan kopplas till Uranus eftersom den är elektrisk, en teknisk uppfinning och symbol för den nya tiden.