Heliga Marias kyrka i Kairo

 

Holy-Virgin-Zeitoun

Heliga Marias kyrka i Kairo

En sen kväll den 2 april 1968, tyckte en bussmekaniker som arbetade tvärs över gatan från Koptiska kyrkan att han såg en kvinna som försökte självmord. Han såg henne stå på taket och trodde att hon tänkte hoppa. Två andra män såg också den vita figuren på taket och ringde polisen.

En folkmassa samlades på platsen. Enligt polisen var observationen bara en återspegling av ljuset från gatlamporna.

234-1-700x438Folket ansåg att det var tydlig uppenbarelse av den heliga modern Jungfru Maria. Hon svävade i skyn runt kyrkans kupol och höll en olivkvist i handen. Miraklet blev sedan erkänt av den ortodoxa kyrkan. Efter detta har hon varit synlig många gånger. Människor ifrån hela den ortodoxa världen vallfärdar till den här heliga platsen som tycks vara så tätt kopplad till Jungfrun Maria. Enligt traditionen är detta en av de platser där den heliga familjen stannade och levde under deras exil i Egypten.

220px-Zeitun

Jag hade hoppats att Jungfru Maria skulle passa på att visa sig för mig när jag i måndags besökte kyrkan. Tänkte att juletid skulle vara ”prime time” för henne men hon dök inte upp.

Det var ändå en stor känsla att besöka denna heliga plats. Fast jag inte är ortodox kände faktiskt en egendomlig sällhet inom mig när jag var där. Detta är en av den koptiska religionens viktigaste platser och busslaster av ortodoxa människor kommer dagligen till den här kyrkan för att få vara i Marias närhet.

Historien bakom

En man Tawfik Khalil Ibrahim  hade vid sekelskiftet en uppenbarelse/vision när jungfru Maria talade rätt till honom. Hon sa till honom att hon skulle komma att visa sig för människornas om 40 år och hon berättade också var. Han  tog drömmen på fullaste allvar och lät under överinseende av den italienska arkitekten Leomingelli bygga kyrkan. Han ville att den nya kyrkan skulle likna Agia Sofia i Istanbul och så byggdes nu denna vackra lilla kyrka som stod klar 1925.

Enligt traditionen är platsen en av de platser där den heliga familjen stannade under deras flykt till Egypten.

När egyptiska staten förstått vilken enorm betydelse Marias uppenbarelser  har för kristenheten lät Abdel Nasser riva det stora parkeringsgaraget på andra sidan gatan och bygga den moderna stora kyrkan som ni ser i bakgrunden på bilden i gulbrunt.