Mars närmare än man anar..

 

🏀♂ Det är alltså inte nog med att Mars är retrograd, att Mars dessutom befinner sig i linje med den södra noden. Läs mer om detta i min tidigare artikel om Mars Retrograd.

Mars befinner sig nu väldigt nära jorden, lika som det var 2003 och 60 000 år före det … Mars är nu alltså 58 000 000 km jämfört med det genomsnittliga avståndet på 224 000 000 km! Såhär nära var det också år 2003 och gången innan det inföll för 60 000 år sedan.

Det innebär att den som befinner sig i ett land där sommarhimlen är mörk kan gå ut och se Mars med blotta ögat hela juli månad. Det är så intressant!

Jag är på semester i Bulgarien nu så jag ska ge mig ut i natten och använda mig av en app  som heter ”Sky View” man kan ladda ner. 😳 Appen är jätterolig att ha. När man håller upp telefonen mot stjärnhimlen visar skärmen vad det är för stjärna, planet eller konfiguration man tittar på.

Jag ska se om jag kan få några fina fotografier. Det kommer heller inte att vara något månljus så förutsättningarna för en mörk himmel är de allra bästa.