Merkurius i de olika stjärntecknen

 

Vem är Merkurius?

Man kan se Merkurius roll i horoskopet som datacentralen, platsen där all information processas, bearbetas. Här sköts kommunikationen – så tankar, allt prat, det skrivna ordet, datatrafik, resor mm sorterar hit.

Det stjärntecken som Merkurius befinner sig i visar på vilket sätt information tas emot och bearbetas.

Han har sitt namn efter ämnet kvicksilver för det finns många likheter med ämnet och planeten.  Han är lika hal, snabb, föränderlig och omöjlig att få tag i som metallen för själva förändringen är hans mål och syfte. Han vill aldrig sitta still, aldrig ha tråkigt och behöver ständigt ny stimuli.

Merkurius förknippas med lärande, lek och skoj. Han var också geni, uppfinnare, tjuv, shapeshifter och kanske inte helt ärlig alla gånger.. Det här är också den enda av de personliga planeterna som inte tillskrevs någon könstillhörighet. Man visste alltså inte om han var manlig, kvinnlig eller båda könen samtidigt. Han kunde också uppträda som barn, medelålders eller gammal.

Merkurius hette Hermes i det gamla Grekland. Han var kommunikatorn, gudarnas budbärare som kunde tala med alla oavsett språk, bakgrund, samhällsställning och ålder. Från den lästa till den högsta, fritt hoppa mellan ämnen, sätta igång nya tankar och idéer.

Han var också köpenskapens gud och som hade sitt finger med i alla affärer, förhandlingar och business.  Att skapa chanser, möjligheter, nya kontakter och öppna upp för kommunikation är hans område. Ordet merkantil kommer just från Merkurius.

I horoskopet är Merkurius alltid i Solens närhet (de två kan aldrig vara mer än 28 grader isär).

💫 Merkurius igenom tecknen:

Merkurius i Väduren

Här i Väduren både talar och tänker vi fort och beslutsfattandet sker blixtsnabbt. Det kan vara en pionjär som går i bräschen med nya idéer? Merkurius i Väduren har tendens att snedda i hörnorna, skarva och improvisera. Tankar och idéer kommer spontant och direkt. Idéerna kan vara nydanande, banbrytande och briljanta. Att vara rak, direkt och ärlig är typiskt med den här placeringen.

Väduren bekymrar sig föga om detaljer, finkänslighet eller i värsta fall inte ens andras känslor. Det är resultatet och målet som räknas och kanske hastigheten också. Orädda Väduren backar nästan inte för något men om det antyds att det ska gå långsamt, att de måste vänta, att det ska bli monotont eller ve och fasa långtråkigt – då blir Väduren rädd på riktigt.

Merkurius i Oxen

I Oxen är all tankeverksamhet förankrad i verkligheten. Det ska vara evidensbaserat, helst med källhänvisning till all information och inga godtyckliga beslut som fattas i all hast. Oxen är rationell och har stora mängder sunt förnuft.

Merkurius i Oxen är metodisk och det kan ta en god stund för honom att komma till ett beslut. Det där med business är det många Oxar som gillar och är väldigt duktiga på. De har ofta höga positioner inom affärs och bankvärld.

Men… det finns en helt annan typ av Merkurius Oxe också – de sinnliga i vars horoskop Venus är stark. De kommunicerar genom sina sinnen och är duktiga skådespelare, musiker, dansare osv. De har ofta jättefina sångröster och många av värdens mest kända sångare är födda i Oxen.

Merkurius i Tvillingarna

Människor med Merkurius i Tvillingarna är öppna och nyfikna och kan någonting om allting men kan vara lite väl grunda i sina kunskaper eftersom de sällan fördjupar sig. Deras fantastiska hjärnor processar information blixtsnabbt och de sägs vara dem som har högst IQ. De har ett finger med i spelet överallt och är generellt sett intresserade av de mesta som sker här på planeten. De är ofta väldigt roliga, underhållande och lättsamma människor. De har lätt för folk, blir lätt populära och får oss andra att skratta så att vi viker oss åt deras kvicka skämt.

Merkurius i Tvillingarna brukar inte leda till positionerna de högsta positionerna i näringslivet beroende på att de inte riktigt har den uthållighet och tålamod som krävs för att fullfölja en utbildning eller stanna på samma plats och position tillräckligt länge.

Skådespelare, underhållare, programledare, värdinna, försäljning, mäklarjobb, journalistik, chaufförer eller liknande är arbeten som passar Merkurius i Tvillingarna utmärkt.

Merkurius i Kräftan

De som är födda med Merkurius i Kräftan är sensitiva på samma sätt som en Stradivariusfiol – dvs ett ytterst känsligt instrument. Du fångar upp varje nyans och skiftning, varje förändring i stämningsläget i din omgivning. Många av dem är intuitiva, vibrerande och inkännande.

De har god förmåga att nå andra människor på djupet när de väl väljer att öppna sina hjärtan. De har hög integritet och är inte alltför öppna och anförtror sig bara till ett fåtal utvalda personer.

Det sägas att Merkurius i Kräftan är bättre lyssnare än talare, de är superduktiga på att ställa diagnos, snabbt fatta sammanhang och räkna ut hur saker förhåller sig. De är jätteduktiga ledare.

Många av dem har ett extremt gott ordförråd, har lätt för att lära sig främmande språk och ett nästan osvikligt minne.

Tankarna kretsar runt om det allra mest personliga –  känslorna och vad som verkligen betyder mycket på djupet. Det viktigaste i livet är att bevara och ta hand om hemmet, våra nära och kära, barn eller föräldrar.

Merkurius i Lejonet

De som har Merkurius Lejon är uttrycksfulla, varmhjärtade och känslosamma. De kan vara oerhört lojala, romantiska, generösa och hjärtliga. De förknippas med värme och talar rakt och direkt ifrån sina innersta känslor.

De är hjältemodiga och går åt det storvulna hållet till. Lejonet vill ha extra allt, ju mer ju bättre. De är motiverande, övertygande och passionerade. De fastnar inte i futtiga detaljer som ekonomi och svårigheter.. Nej, det är den stora gesten, stora scenen som gäller.

De är svaga för det snyggaste, dyraste och lyxigaste som finns. Budgetvarianter finns med i Lejonets världsbild.
Merkurius i Jungfrun

Merkurius är lika intelligent och kvicktänkt i Jungfruns tecken som i Tvillingarna eftersom båda tecknen styrs av Merkurius. I jordnära Jungfrun blir kommunikationen och tankarna mer realistiska och praktisk orienterade. Tankeprocesserna snabba och målet är problemlösning. De är detaljrika, analytiska och kan även vara knivskarpa, kritiska, effektiva, målinriktade och duktiga på att klura ut listiga och praktiska lösningar på alla problem.

När Merkurius befinner sig i Jungfrun kräver han både ordning, struktur och en ny medvetenhet. De måste hålla perspektivet för det finns en tendens att snöa in på detaljer.

Merkurius i Vågen

I luftiga, styrande, kommunikationstecknet Vågen så kommer Merkurius till sin rätt och fungerar riktigt bra. Intelligens, intellekt, elegans, stil och finess är vältaliga Vågens grej. Merkurius i Vågen söker diplomatiska och trevliga lösningar och samtal. Merkurius i Vågen skapar personer som är inställda på problemlösning och förståelse. De söker balans, demokrati och harmoni.

Avtal, fredliga uppgörelser och utveckling är Vågens mål. Alla typer av intellektuella diskussioner, förhandlingar, kommunikation och terapi. Diplomatiska, Venusstyrda tecknet Vågen söker efter de perfekta lösningarna, vill att kärleken, vänskapen och harmonin ska råda på planeten.

Merkurius i Vågen är diplomatiska med den influensen är relationerna till andra viktiga. Genom att se båda sidor av varje given situation är Merkurius i Vågen berikande och utvecklande. Kopplingen till Venus gör att Vågen älskar det femstjärniga, stil, klass och finess.

Merkurius i Skorpionen

Merkurius snabba intellektuellt och rörliga energi fungerar bäst när den befinner sig i ett luft eller eldstecken, i jordens element blir han välfungerande men långsammare. I ett vattentecken hör han inte riktigt hemma och känner sig väsensfrämmande.

När Merkurius befinner sig i Skorpionen kan han inte snacka, flirta och charma sig fram och köra med sina kvickheter. Merkurius kan nu inte enbart lita till sin hjärna utan måste gå in på djupet av sitt varande. Nu kopplas alla sinnen in och han orienterar sig genom sina känslor, instinkter, intuition, empati och magkänsla är nyckelord här.

Merkurius i Skorpionen är sylvass, djup och analytisk och väldigt smart. Kan en dålig dag även uppfattas som enkelspårig och kanske till och med aningen besatt.

Merkurius i Skytten

I visionära Jupiters stjärntecken är tanken fri, vidsynt och gränslös. Uttryck som ”The Sky is the Limit” har Skytten ingen förståelse alls eftersom Merkurius närvaro i Skytten inte accepterar begränsningar. Nu höjer vi oss i tanken och tänker ut lösningar och kommunicerar på ett optimistiskt sätt.

I Skytten är tankarna stora och djärva. Att vara utanför boxen är inga problem alls, snarare är det så att verkligheten kan vara för liten för dessa visioner. Detaljer är ingenting som Merkurius tar allvarligt på i Skytten. Nä, här handlar det om lösningar på världsproblemen, politik, religion och filosofi.

Här längtar Merkurius efter att utvecklas, lära nytt, ta till sig nya impulser – gärna ifrån främmande länder och kulturer.

Merkurius i Stenbocken

Med Merkurius i solida, stabila och trygga Stenbocken blir tankarna grundade, konstruktiva, logiska. Merkurius i Stenbocken kan vara ytterst självkritisk och hård emot sig själv. Det som uttrycks ska helst ha substans, vara strukturerat, rationellt, genomtänkt och helt enkelt oerhört bra och slagkraftigt. Ingenting annat än det som är sant, produktivt eller meningsfullt duger nämligen.

Merkurius i Stenbocken babblar inte på i onödan utan tänker noga igenom vad som sägs och hur det sägs.  Ordning, sanning, riktning, mål, struktur är allt här. De lyssnar gärna in omgivningen och tänker till innan de skapar en uppfattning. Det handlar om ett gediget och långsiktigt tänkande. De gillar att få saker gjorda och är duktig på att fatta beslut och driva igenom processer.

Stenbocken är ett styrande tecken, de är ledare och vill ha en stark roll. De är allt annat än lättköpta, tvärtom de har en medfödd skepticism och ironi och är vanligen utrustade med väldigt stark känsla för humor.

Merkurius i Vattumannen

När Merkurius befinner sig i ett lufttecken löper tankarna rör sig fort, fritt men inte så fladdrigt för Vattumannen är ett fast tecken. Här kan Merkurius bli genialisk, kan hitta lösningar på problem och kommunikationen är flödande och öppen.

Detta är människor som inte blandar ihop känslor med fakta. Tankarna är frikopplade från våra känslor och löper fritt och objektivt och blir stora, engagerande, smarta och ofta även politiska.

Merkurius i Vattumannen sitter oftast på en fritänkande människa som är snabb i tanken som ofta slår huvudet på spiken. De kan ha ofta intressanta kommentarer och vinklingar på allt. De ser ofta saker ur nya perspektiv som är insiktsfulla. Den galna humorn är också välutvecklad och får oss andra att vrida oss av skratt.❓

Merkurius i Fiskarna

Här i vattentecknet Fiskarna blir kommunikationen mjuk, inkännande, empatisk och varm. De är oerhört intuitiva och känner in stämningar, skeenden och känslor. De är underbara lyssnare och duktiga på att sätta sig in i andras behov, mående och tankar.

De anar, känner på sig och känner in lättare än andra och tanken tar lätt nya svindlande former, utan att hindras av regler och normer – för i det gränslösa Fiskarna är tanken fri och kanske till och med helt obegränsad, genialisk, kreativ och skapande.

Utmärkande för personer med Merkurius i Fiskarna är det konstnärliga sättet att uttrycka sig, förmågan att intuitivt kunna känna in och avläsa såväl situationer som människor.

En stor del av dem med Merkurius i Fiskarna jobbar kreativt, kanske inom showbusiness, musik och konst men det finns förstås många andra yrken också där dessa skarpa hjärnor passar.