Merkurius

Pigga, glada lilla planeten Merkurius är här för att se till att det inte ska bli tråkigt här på jorden. Han skapar lite liv i luckan och styr all kommunikation, språk och tankar. Han kallades Hermes i det gamla Grekland och fick sedan namnet Merkurius i Rom. Han var gudarnas budbärare, styr både över Tvillingarna och Jungfruns stjärntecken.  

Han tillskrivs varken könstillhörighet eller ålder och kan det skifta lite i vilken skepnad och hur han vill uppträda – för hans natur är att vara föränderlig.

Hans står för alla sorters kommunikation, både i tal och skrift, och naturligtvis kan han tala alla språk. Merkurius styr även alla tankeprocesser och idéer, informationen kan komma från både medvetna och omedvetna källor. Merkurius uppgift är att analysera, sortera och samordna – han fungerar precis som en datacentral.

Merkurius position i horoskopet visar hur vi uttrycker oss och förmedlar våra tankar. Hur närmar vi oss andra för att utbyta information, prata och lära oss.

Han älskar action och vill att det ska hända något precis hela tiden. Om inte annat hittar han själv på något rackartyg. Han gillar verkligen att skoja till det – busig och full i sjutton som han är. Merkurius förknippas med lärande, lek och skoj. Han var också geni, uppfinnare, tjuv, shapeshifter och kanske inte helt ärlig alla gånger. Han älskar människor, skvaller och är oerhört pratsam och nyfiken.

Han sköter förutom pratet och tankarna även all handel på jorden och far själv som en skottspole upp och ner hela tiden. Han var också köpenskapens gud och som hade sitt finger med i alla affärer, förhandlingar och business.  Att skapa chanser, möjligheter, nya kontakter och öppna upp för kommunikation är hans område. Ordet merkantil kommer ju förstås från honom.

Merkurius befinner sig mer eller mindre alltid nära Solen och det tar cirka ett år för Merkurius att vandra ett varv runt zodiaken.

Han kan max uppträda 28° isär från Solen innan han kallas tillbaka. Då uppstår en retrograd period (när planeten backar). Detta sker cirka tre gånger per år och via den rörelsen hamnar Merkurius bakom Solen. Då speedar han på, drar förbi, kallas tillbaka och sådär håller det på.

Merkurius i ditt födelsehoroskop: Man kan se Merkurius roll i horoskopet som datacentralen, platsen där all information processas, bearbetas. Här sköts kommunikationen – så tankar, allt prat, det skrivna ordet, datatrafik, resor med mera sorterar hit. Det stjärntecken som Merkurius befinner sig i visar på vilket sätt information tas emot och bearbetas.