Oerhört dåligt av Opinion Live

 

Igår kväll sändes alltså det hett omdebatterade inslaget i Opinion Live som ägnade hela 10 minuter åt astrologi.

Är det någon av er läsare som såg det? Inslaget hittar ni här

Jag satt bänkad kl 22.00 – lyssnade och led med den stackars astrologen Anna Granberg som klarade av att möta demonen och ändå stå upprätt. Jag tyckte att hon gjorde ett strålande jobb. Det var tråkigt att hon inte fick göra sin röst hörde.

SVT:s roll som svenska folkets publika servicebolag är att leverera kvalitetsprogram till oss skattebetalare. Uppdraget är att visa saklighet, opartiskhet och det som publiceras ska vara sant och relevant.

Belinda Olsson gjorde ett fruktansvärt dåligt jobb som programledare. Hon var helt klart partisk, oartig, avbröt ständigt och till och med hetsade Christer Sturmark emot astrologen Anna Granberg.

Det vi fick se igår var helt enkelt en offentlig skändning av en person som blivit inbjuden som gäst till ett debattprogram. I mina ögon kan detta liknas vid hur mobben ledde en häxbränningsprocess. Jag tycker att det är en skandal utan dess like att behandla en medmänniska på det viset. Det var ytterst obehagligt att se på.

Programledaren drog sin inte för att fråga Granberg om vad det kostade att konsultera henne och opponenten Sturmark hängde givetvis på och fick det att låta som att astrologens verksamhet utgjorde något fult eller skambelagt.

Att Sturmark själv har en ytterst suspekt, väl dokumenterad och omskriven bakgrund med kantad av skandaler, ekonomiska oegentligheter, plagierade böcker bland annat togs inte upp. (Vilket förstås är korrekt. Ingen av parterna var där för att redovisa sin ekonomi utan för att diskutera astrologi). Men varför ifrågasattes Granbergs prislista?

Programledaren och opponenten gjorde gemensam sak i att fylla på varandras ord tillsammans fullständigt göra ner varje ord Granberg sa. Sturmark tilläts oemotsagd haspla ur sig helt osanna och osakliga haranger som att exempelvis kalla astrologin för en konspirationsteori, säga att intresset för ämnet inte ökar och mycket annat.

Att Christer Sturmark är en ytterst obehaglig, elak och gränsöverskridande person visste ju jag sedan tidigare men det var faktiskt en chock att se Belinda Olssons agerande igår. Jag är djupt upprörd. Inslaget var helt enkelt bara väldigt trist, bidrog inte med någonting och gjorde alla inblandade ledsna. Jag undrar verkligen vad som var planen med detta och vad de önskade uppnå.