Sommarsolståndet 2019

 

midsommar-dalarna

Enligt wikipedia inträder Sommarsoltåndet 2019 fredagen den 21/6, kl 15:54  vilket är den ”riktiga” midsommaren. Astrologiskt är det här det ögonblick som solen gör entré i Kräftans stjärntecken. Konstigt nog finns i år en skevhet här för astrologiskt går Solen in i  Kräftan kl 18 i år. Jag har inget svar på varför det diffar med drygt två timmar – för dessa punkter ska inträffa samtidigt.

Detta är i alla fall den ljusaste dagen på hela året och härifrån minskar ljuset åter successivt. Nu står solen att nå sin högsta punkt i förhållande till den himmelska ekvatorn. (Himmelsekvatorn är en tänkt cirkel runt jorden).

Sedan långt tillbaka i tiden var detta en dag som hade största betydelse i folktron och riten i kulturer över hela världen.

Här uppe hos oss i Norden lever minnet av den forntida Midsommaren kvar trots kristendom, statliga att besluts fattas om flyttade datum mm.

ladda ned (23)

I Peru firas solguden vid festivalen ”Inti Raymi” och vid Stonehenge visar ”heelstone” vid midsommar soluppgången sett från centrum av stencirkeln.

Inti-Raymi-1