Sommarsolståndet 2020

 

midsommar-dalarna

I år har vi en enligt almanackan en alldeles ovanligt tidig midsommarafton som infaller redan den 19/6.  Själva sommarsolståndet 2020 kommer först vid midnatt dagen därpå.

Den 20/6, kl 23:43  på midsommardagen infaller sommarsolståndet Detta är den ”riktiga” midsommaren och som omväxling sker övergången på rätt dag.  Astrologiskt är det här det ögonblick som solen gör entré i Kräftans stjärntecken. I år är det extra intressant eftersom det alldeles i anslutning till detta  infaller en nymåne och en solförmörkelse 21/6,  kl 08:41 på morgonen.

Detta är i alla fall den ljusaste dagen på hela året och härifrån minskar ljuset åter successivt. Nu står solen att nå sin högsta punkt i förhållande till den himmelska ekvatorn. (Himmelsekvatorn är en tänkt cirkel runt jorden).

Sommarsolståndet

Sedan långt tillbaka i tiden var detta en dag som hade största betydelse i folktron och riten i kulturer över hela världen.

Här uppe hos oss i Norden firar vi åtminstone delvis den hedniska   Midsommaren kvar trots kristendomen gjort sitt bästa för att frisera bort de gamla sedvänjorna. Svenska staten har fattat beslut om när midsommaren ska infalla, lite olika varje år, utan att ta hänsyn till de faktiska förhållandena.

ladda ned (23)

Vid Stonehenge visar ”heelstone” vid midsommar soluppgången sett från centrum av stencirkeln samtidigt som man i Peru firar solguden vid festivalen ”Inti Raymi”.

Inti-Raymi-1