Astrologiska reflektioner i coronatider

coronavirus-2-620x330Vi har redan hunnit ett gott stycke in i det av astrologer så omtalade och fruktade år 2020. Året som började med de mest dramatiska förmörkelser, med hisnande transiter då månknutarna, Solen, Månen, Merkurius, Mars fick möta av de långsamma generationsplaneterna Jupiter, Saturnus och Pluto, i olika kombinationer som skapat det ena mer extrema och intensiva skeendet efter det andra i Stenbocken. Mest omtalad är förstås den episka Saturnus/Pluto konjunktionen.

Vi visste att det skulle bli ett svårt år – men tros att alla varningstecken som fanns där för var och att se, kunde jag vid den tiden inte ens för en sekund föreställa mig att något av detta fruktansvärda kunde hända eller ens var möjligt.

I samband med den första eklipsen 26/12 -2019 sipprade de första nyheterna om det nya viruset från Kina ut till allmänheten.

Den 2/2 februari 2020, trädde Merkurius kommunikationsplaneten (i medicinsk astrologi kopplad till lungorna) in skuggan inför sin retrograd. Dagen därpå 3/2 gick Merkurius in Fiskarnas tecken. Det är här som jag tycker att historien blir riktigt spännande.

Medvetandet, Merkurius befann sig i dimmiga Fiskarna, illusionens tecken och vände den 17/2 retrograd och strax därefter tog Solen plats i Fiskarna.

Likt den ökända hästen från Troja tog viruset över världen. Mänskligheten var som förblindad och det tog tid för oss att inse vidden av hotet från viruset och när vi väl förstod – var det redan för sent! Sol/ Neptunus konjunktionen ägde rum 8/3.

I samband med att Merkurius vände direkt 10/3 verkar det som att världen plötsligen kom till insikt med att det var fara på färde. Den dagen höjde Folkhälsomyndigheten risknivån, massor med nya covid 19 fall registreras i Stockholm. 11/3 klassar WHO corona som pandemi, 12/3 stängde USA sina gränser och härifrån var kaos i full gång.

Läser man på om Fiskarna, Neptunus och det 12:e huset så finner vi ord som: Drömsk, dimmig, diffus, lidande, uppoffring, känslig, gränslöshet, undandragande,  isolering, institution, sjukhus. Gränslösa Neptunus styr faktiskt pandemier, sjukdom och i värsta fall även död. Här finns en stark andlig koppling och Neptunus närvaro och lockar fram det kosmiska medvetandet i oss människor.

Sedan Solen trädde in i eldiga Väduren den 20/3 har eländet förstås bara ökat. Eldselementet, Väduren och Mars är förstås förknippat med feber, infektioner och hetta. Och mycket riktigt, som en löpeld har viruset spridit sig över hela världen.

Vi närmar oss sluttampen av tiden i Väduren och vi kommer  sakteliga att få en vändning. Delvis för att Solen går in i fasta jordtecknet Oxen den 20/4. Bara det bidrar till att bromsa in det överhettade, hastiga förloppet. Den 26/4 infaller den sista i raden av vilda transiter – Solen konjunktion Uranus (som i sig kan vara en utmaning). Samma dag vänder även Pluto retrograd vilket naturligtvis också är en rejäl bromskloss som hjälper oss. Om vi sedan ser framåt in i maj vänder även Saturnus retrograd och månknutarna skiftar tecken till Tvillingarna. Sammantaget leder det till enorma skillnader.

För mig är det detta som är tjusningen med astrologin. Det ger mig en tröst att följa planeternas banor och kunna se att det ändrar sig, det blir bättre! Inget pågår för evigt.  Det är underbart att förstå att det finns någonting som är större än oss, att vi är en del av ett sammanhang.

Åtminstone i vår del av världen kommer detta att vara sant. Det jag säger här, har jag läst mig till, överensstämmer med de prognoser som fd stadsepidemiologen Johan Giesecke och Region Stockholm säger i det här skeendet.