Kontempel på Skeppsholmen

 

olle_1

I söndags besökte jag Skeppsholmskyrkan, som avsakraliserats och sålts och kallas numera Eric Ericssonshallen. I detta underbara kyrkorum hade massor av människor samlats. Det var knökfullt i kyrkan när fd prästen Olle Carlsson kallade till mässa denna söndag. Han har samlat en stor skara talangfulla människor runt sig , många kända bland dessa, och tillsammans har de skapat föreningen Kontempel ska fungera som ett andligt ”Friskis och Svettis” – dit alla ska kunna komma för gemenskap och andlig spis alldeles  oavsett vilken religion vi fötts in i eller vilken tro eller avsaknad på tro vi har idag.

Jag ser inget som helst hinder med att förena en andlig strävan med astrologi. Tvärt om. Jag anser att universum, jorden, planeterna och allt är en del i skapelsen. Tycker såldes att att det är inte konstigare med astrologin än vad det är med väderleksrapporten.

Personligen är djupt andlig utan att tillhöra någon religion eller riktning och har sökt andligheten utan religionens dogmer länge. Jag har drömt om det ända sedan jag fick höra talas om Bahai för kanske 30 år sedan.

Tror att det är många med mig som är lite rädda för kyrkan, som har barndomens upplevelser med jättetråkiga högmässor man inte fattade någonting av i minnet.

Jag tyckte att det kändes mycket behagligt att delta i detta. Där fanns ett husband, vi bjöds på underbar musik, fantastiska skönsångare och många talare steg fram.

Det som mest fastnade hos mig var något som Fotini Carlsson tog upp när hon talade om kyrkan och synden. ”Förlåt oss våra synder som och vi förlåta dem oss skyldiga äro”.

Hon menade att man inte ska ta ordet ”synd” så bokstavligt utan mer översätta det till moderna termer och tänka: Förlåt att jag inte mäktade med, inte orkade, inte var stor nog, effektiv nog att hinna med, klara av allt det där som ingår i mitt vardagsliv.

Ah! Det var andra grejer. Lättare att förstå och ta till sig. Jag har liksom inte riktigt förstått det här med synden, inte känt mig som en syndare eller medvetet kriminell. Men sagt på det här sättet blev det enklare att förstå.

Ja, nu har jag berättat något om vad jag var med om. Det kommer att hållas Kontempel här en gång i månaden hela året och är öppet för allmänheten.