Mars kvadratur Månens Noder

 

explosion

Med tanke på veckans transiter med månen som går igenom sitt första kvarter, att vi hunnit avverka mer än halva vintern, Mars som är kvadratur Månens knutar (relationskarma) och som samtidigt dag för dag närmar sig Uranus.. En ny start minsann. Väldigt nydanande och explosivt. När jag letade efter ord att beskriva detta fick jag denna folkkära dikt till mig.

 Ja visst gör det ont..

Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller. Skälvande av ängslan tungt de hänger, klamrar sig vid kvisten, sväller, glider – tyngden drar dem neråt, hur de klänger. Svårt att vara oviss, rädd och delad, svårt att känna djupet dra och kalla, ändå sitta kvar och bara darra – svårt att vilja stanna och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper, Brister som i jubel trädets knoppar. Då, när ingen rädsla längre håller, faller i ett glitter kvistens droppar glömmer att de skrämdes av det nya glömmer att de ängslades för färden – känner en sekund sin största trygghet, vilar i den tillit som skapar världen.

Dikt av Karin Boye