Skvader

 

I veckans ”På Himlavalvet” så frågade jag om någon av er läsare hade information om Skvadern, vem han är och var han kommer ifrån.

Jag blev bönehörd direkt! Ett stort och varmt tack till signaturen Astrid som ofta kommenterar på Astrobloggen. Jag blev verkligen jätteglad över att få veta mer om detta mystiska djur. I sitt mail berättar hon följande:

”Dess mor var en hare medan en tjäder var fadern”. Skvadern sköts i Lunde skog, Timrå, Västernorrlands län, år 1874 av Håkan Dahlmark, en känd jägare. Han berättade gärna jakthistorier i glada vänners sällskap på hotell Knaust i Sundsvall. En av historierna handlade om en bevingad hare som Dahlmark påstod sig ha skjutit under en jakt. Han kallade djuret en ”Skvader”.

Hans husföreståndarinna Lova Lindahl bad sin systerson Halvar Frisendahl att göra en målning av Skvadern. Frisendahl komponerade med hjälp av en hare och en tjäder, inköpta på Stora Torget i Sundsvall, en någorlunda trovärdig korsning som modell för sin målning.

Så fick intendenten vid Fornminnesföreningen, sjökaptenen Carl Erik Hammarberg, idén till att skapa en ”riktig” skvader. Hammarberg bad konservator Rudolf Granberg att stoppa upp en skvader till fornminnesföreningen.
År 1918 kunde så Skvadern se dagens ljus ”på riktigt”. Den finns i en monter i museibyggnaden på Norra Berget i Sundsvall där Skvadern finns att beskåda.

Ibland vid dimmiga höstmorgnar kan Skvadern skymtas i skogen..