Solen, Månen & Eklipserna

 

moon-phases-1024_900xMånen är förutom solen den mest omtalade och mytomspunna och spännande himlakroppen. De båda är ju ständigt närvarande, påtagliga, tydliga och viktiga i våra liv.

Sedan tidernas begynnelse har Solen kopplats till dagen och till fadern, till liv och till aktivitet. Månen är natten och modern, näring, känslor och vila.

Månen ändrar ju ständigt skepnad och form. Det är lätt att sätta våra olika måenden i samband med just månen.

Orsaken till faserna är att månen rör sig så att Solen belyser den på olika sidor under olika veckor medan man från jorden bara ser en och samma sida hela tiden. Solen och Månen vandrar ungefär samma väg över himlen, ungefär lika fort också. Månen sackar dock efter en liten aning vart dygn så efter 29,5 dygn har Solen varvat Månen.

I filmen här ovan ser vi månen och dess olika faser under de 29,5 dagar den tar på sig att gå från nymåne – nymåne sett ifrån den norra hemisfären.

mån faser norra halvklotet

Om man ska vara riktigt noga finns där åtta månfaser – men i dagligt tal pratar vi mest om 1:nymånen 3: halvmånen/tilltagande 5: fullmånen 7: halvmånen/avtagande.

Nymånetiden är det tillfälle när det lämpar sig som bäst att starta upp något nytt. Ifrån det ögonblick som nymånens första strålar börja synas till månen är full tar det två veckor. När månen är full har vi en klimax, när energin är så maxad som möjligt. Därefter drar sig månljuset tillbaka under två veckor tills det blir en nymåne igen.

Eklipser:

En förmörkelse kan bara infalla om nymånen eller fullmånen infaller nära månens noder. Varje år har vi någonstans mellan fyra – sex förmörkelser (eng. eklipser) och de kommer alltid med två veckors mellanrum så vi kallar dessa perioder för eklipssäsonger.

Den 5/7 har vi kommer sommarens sista förmörkelse att infalla och därmed är det slut på säsongen för den här gången. Vi kommer förstås att ha ytterligare eklipser i nov/december i år.

En månförmörkelse uppstår när jorden står rakt framför solen och helt blockerar solens strålar. Detta kan endast ske vid en fullmåne. En annan förutsättning är att månknuten är väldigt nära.

En solförmörkelse kan endast äga rum vid en nymåne rör sig mellan solen och jorden och blockerar solen, och solens strålar ifrån att lysa på jorden.