Vattumannens tecken

 

Vattumannens tecken

20/1 – 18/2

Element: Luft

Kvalitet: Fast

Styrande planet: Uranus

 

Vattumannen är ett fast lufttecken och bara i de två orden finner vi en motsägelse. Stillastående luft? Men dessa ord beskriver tecknet perfekt för Vattumannen kan vara både fritänkande framtidsmänniskor och konservativa personer som fastna i tankespår på en och samma gång. Dessa innovativa människor är logiska, rationella och analytiska – och inte sällan väldigt mycket före sin tid med sina idéer och tankar.

De är i ofta intellektuella, påhittiga människor som inte nödvändigtvis bryr sig om att passa in. De kan tycka om att debattera och ha avvikande åsikter bara för att få igång en intressant konversation. Ibland händer det att Vattumannen fastnar i ett visst tankemönster och hävdar sin åsikt in absurdum.

Uranus – Vattumannens styrande planet – upptäcktes bara några år före den franska revolutionen och upplysningstidens anda färgar tecknet. Broderskap, jämlikhet och frihet är ledord. De är idealister som prisar alla sorters framsteg som görs för att världen ska vara en öppen, jämlik, demokratisk plats. De hyllar det moderna, nytänkandet, vetenskapen. Kunskap och uppfinningar är deras religion. De kan vara politiska, fyllda med åsikter, vara intresserade av teknik, psykologi eller kultur. Dessa tänkare kan dyka upp i alla sammanhang.

De intresserar sig för humanitära frågor, samhällets utveckling och vill bidra till att framtida generationer ska få det bättre. De har inte mycket till övers för monarki, religion eller vad de anser vara gamla och föråldrade tankesätt.

Känslor och kärlek är inte lätt för Vattumannen som hellre är vänskapligt korrekt än intim och känslomässigt tillgänglig. Det här med att ha vänner och vara en lojal vän, att vara kamratlig och rättvis, det är enkelt för frispråkiga Vattumannen. Integritet och frihet är något de värdesätter och det tar tid innan det uppstår så mycket tillit att de släpper en annan människa inpå livet. Känslomänniskor kan uppfatta dem som alltför oromantiska, torra och distanserade för att vilja bygga upp en relation med en Vattuman. De är ofta rädda för alltför heta känslor, tycker att det pinsamt att vara för öppen, nära och emotionell. Men de saknar naturligtvis inte känslor – de är bara väldigt obekväma med att uttrycka dem och det handlar för det mesta om blyghet.

Eftersom de är så fasta i sina åsikter och lever i sin tankevärld kan de mentalt ställa in sig på att vara trogna sin partner intill döden. Hm, eller så kan de anta en annan inställning – att leva polygamt exempelvis. Även kärleken är alltså ett intellektuellt ställningstagande för dem, och inte kanske en hjärtefråga som det är för andra tecken. De håller fast vid vad de tror på och deras känsla för vad som är rätt eller fel, sant eller falskt är mycket stark och viktig för dem. De ljuger vanligen inte om sina känslor och åsikter utan är öppna på så sätt.

Styrkor: Intellektuella, påhittiga, idealister, logiska, före sin tid.

Se upp med: Vattumän kan anses vara bryska, kalla, okänsliga, rigida, dömande, dogmatiska. De kan vara fixerade vid sin egen sanning och orubbliga i sina åsikter.