Vintersolståndet

 

 

https___cdn.evbuc.com_images_79691781_105146103379_1_original

Att midvintersolståndet är en av de viktigaste punkterna på året råder verkligen ingen tvekan om.

I kort sagt alla kulturer har dessa viktiga vändpunkter firats. Detta är årets längsta och mörkaste natt och här går vi in i en lång period av kyla.Naturligtvis var oerhört viktigt eftersom människor var beroende av att se hur länge vinter pågick.  Januari – april var svåra månader på norra halvklotet.

images (19)

I de flesta fall har det funnits en kult och traditioner runt detta firande.I de gamla kulturerna finns det tydliga bevis där vi ser att människor har haft sätt att kunna mäta den exakta stunden för midvinter sol-ståndet. Det ser vi i Stonehenge i England, i det forna Egypten, I Inkariket i Peru, Iran, Indien och i Asien för att nämna några av de större.

Här uppe hos oss skandinaver och germaner i norra Europa firades med en hejdundrande stor fest vid vintersolståndet en fest som kallades Yule (eller jul, julablot, midvinterblot. Den röda färgen som vi dekorerar med minner om blodet från slakten.

Eftersom det var svårt att ha tillräckligt med foder till djuren under vintern slaktades också många djur vi den här tiden. Man var tvungen att hitta sätt att lagra maten så att den skulle föda folket fram till våren.

Astrologiskt innebär detta också Solens ingång i Stenbockens tecken, och det infaller när solen når sin nordligaste punkt i förhållande till himmelsekvatorn på himmelssfären. Den totala motsatsen till detta är midsommaren när solen går in Kräftan och når sin sydligaste punkt i förhållande till himmelsekvatorn och vi firar midsommar. 21 juni och 21/22 december..

När Solen träder in i Stenbocken vilket sker samtidigt som Vintersolståndet blir vi mer traditionsbundna, jordnära, mysiga och vill vara hemma och njuta.

ladda ned (27)

I år inträffar Vintersolståndet den 22/12  kl 06:19 står det när jag kollar jag på nätet enligt almanackan. Mitt astrologiska program säger att det är kl 5. Jag bestämmer mig för att vi håller oss till astrologin. 

 

Det här är Yule  eller i den gammalsvenska traditionen firade man midvinterblotet denna natt.

 

ultomten1904.djvu